Valencija

2017-12-09


A šta ćemo sad kad smo obišli Madrid (više puta) i Barcelonu (isto tako...)?!

Hah, najjeftinija karta je do Barcelone...ALI SMJEŠTAJ JE DOZLABOGA SKUP. Hm...možda par dana Barcelona pa vlakom do Tarragone i onda nekoliko dana u Gironi. Zvuči super, ali je na suprotnim krajevima. Tarragona na zapadu, Girona na istoku.

Ajmo mi u Valenciju!

Do tamo smo išli brzim vlakom, u svakom smislu te riječi! Dakle 350km za 3 sata!

Stan, koji smo bukirali je bio najbolji stan u kojem smo ikad boravili, a koštao je samo 42€ po danu. Ustvari, to je najbolji stan, koji sam ikad vidjela! Moram priznati da nam se nekako teško izlazilo iz stana...

Kvart u kojem smo bili smješteni se zove Patraix, 10 min od željezničke postaje Valencia Joaquin Sorolla. To je radnički kvart, spavaonica i prilično imigrantski. Kafića baš i nema osim onih hard core lokalnih, nešto kao birtija u Badalićevoj, uz tramvajsku stanicu. Bili smo na rubnom dijelu kvarta, blizu Russafe (spada pod La Roqueta kvart) pa to nije bio problem. 

Russafa kvart se nekad smatrao grubljim i opasnim kvartom, ali ta vremena su prošla. Danas je to pravi hipsterski kvart, s puno kafića i raznoraznih događanja. Jedno od tih je bila i gay parada koju smo promatrali iz obližnjeg kafića. Nije to kao kod nas, nabrijano emocijama ( s jedne i s druge strane), nego zapravo prilično zabavno. Došlo mi je da se priključim ;) ! Kao veliki tulum. Zapravo, podsjetilo me na karnevalsku povorku. Ne zato što su bili nakaradno obučeni, nego jer su hodajući pjevali, zezali se i vidjelo se da se zabavljaju. 

Centralni dio Valencije se zove Ciutat Vella, i zapravo je prsten između Torres de Serrans kula, Torres de Quart (među tvore ulice Carrer de Colon, Carrer de Xativa, Carrer de Guilem del Castro i Carrer del Comte de Trenor).

Taj dio je kao Madrid u malom, i tamo smo bili svaki dan! Našli smo omiljeni bar, Cafe Sant Jaume, u blizini Placa de la Verge. Pili smo fino vino, pivo i uz to za tapase dobivali crne masline u maslinovom ulju, čips i pržena zrna kukuruza ili kikiriki. Okolica trga Placa de la Verge je puna kafića, ali taj dio je posebno simpatičan jer je osvijetljen u šarenim bojama. 


Jedan dan smo rezervirali za odlazak u CAC iliti The City of Arts and Sciences. Išli smo pješke do tamo. Prvo smo došli do plaže (Katastrofa! Hrpa ljudi na pješčanoj/muljevitoj plaži.), u Restaurante Panorama, popili jako finu kavu na drvenoj terasi restorana, i brat, bratu, nije mi se dalo dizati i ići dalje...a kad moraš... Napokon dolazimo do tog CAC-a, već mi je dosta svega i sandale (na petu, naravno!) me žuljaju za pop...ti, žedna sam i gladna.

Jedva sam čekala da to obiđemo i krenemo nazat, da sjednem na pivu i zapalim cigaretu pa se nisam uživila u CAC. Objektivno, to je zaista impresivno zdanje, futurističko. Izgleda kao nekoliko svemirskih kaciga na vodi i na zemlji. Najviše mi se svidio park s palmama.

Bez obzira, taj dan mi je bio najdraži, jer je bio kolizija kvartova u Valenciji. Krenuli smo od Place de Buos (nekadašnje koride), zaokružili oko Ciutat Velle do Avingude del Port do plaže pa do CAC-a i nazat Avingudom del regne de Valencia. Ciutat Vella je puna restorana, kafića, trgovina i shopping centara, zatim Avinguda del Port siječe stambeni dio Valencije, u tom dijelu su zaista fensi šmensi zgrade, a pri kraju, blizu plaže nešto skromnije zgrada s onim "radničkim" restoranima, s metalnim stolovima i bijelim, plastičnim stolicama. u kojima je uvijek najbolja hrana. U jednom takvom smo jeli španjolski omlet (omlet s kockicama krumpira), koji poslužuju s velikim pecivom, pa smo napravili "sendvič od omleta". Uz to smo dobili masline i umak od rajčice. Naravno, bilo je tamo i druge hrane (Pržene srdele, lignje, omlet od gljiva, odresci od mesa). Onda onaj raj od kafića uz plažu, pa lunapark uz plažu, CAC i na kraju povratak Avingudom del regne de Valencia kroz Russafu, najpoznatiji hipsterski kvart u Valenciji. Pandan Kreuzbergu u Berlinu. Čak se niti sandale nisu rastalile nakon tih 17km! 


Za Valenciju se ne može reći da je grad od turističkih atrakcija, nije poput npr. Barcelone, Rima ili Pariza i jedine dvije "prave" turističke atrakcije su CAC i valencijanska katedrala, u kojoj se nalazi Sveti Gral. Navodno.

Bez obzira, Valencija je izuzetno ugodan grad, s lijepim centrom prepunim trgova. Ima izrazito puno trgova među zgradama, baš kao Madrid. S lijepim šetnicama, s puno parkova, zgrada zanimljivih fasada i crkvi zanimljivih pročelja, kvartova po kojima je zanimljivo šetati i istraživati. Vratila bih se tamo bio kada.


MINI VODIČ ZA VALENCIJU

Glavni grad pokrajine Valencije

GDJE

134,6 kvadratnih kilometara površine u autonomnoj pokrajini Valenciji.

ZAŠTO

Lijepi mediteranski grad, treći španjolski grad po veličini, s futurističkim centrom znanosti (CAC)

KADA IĆI

Tijekom cijele godine.

Ljetne temperature su oko 27 ˚C, jesenje 15 ˚C, proljetne temperature su oko 20 ˚C, dok su zimski prosjeci 12˚C.

Velika Španjolska sniženja "rebajas" počinju 7. siječnja i 1. srpnja te traju do konca veljače i kolovoza, uz sniženim cijenama artikala do 70%, tzv."ultimas rebajas".

ZANIMLJIVE ČINJENICE

U Valencijanskoj katedrali se čuva Sveti Gral

ONO ŠTO NAJVIŠE VOLIM

CAC, šetnice prstenom oko centra grada

KAKO DOĆI U VALENCIJU

Brzim vlakom iz Barcelone je najpraktičnije, avionom iz bilo kojeg većeg grada

NAJBOLJE ATRAKCIJE I ONE POZNATE SAMO MJEŠTANIMA

City of Arts and Sciences (CAC), L'Oceanografic, Bioparc, Mercado Central, La Lonja de la Seda, La Catedral de Valencia, Torres de Serranos, Torres de Quart, Plaza de la Virgen, El Miguelte, Guliver park, Plaza de la Reina, Mrecat de Colon, Iglesia de Santa Catalina, Basilica de la Virgen de los Desamparados, Palacio de la Generalitat, Monforte park, Cebecera park, Palace de Marques de Dos Aguas, Casa de las Rocas, Russafa kvart, okolne plaže

NAJBOLJE AKTIVNOSTI I ŠETNJE

Šetnja Ciutat Vellom, Russafom, odlazak u CAC, biopark, oceanarij, tržnicu Mercat de Colon

Moji najdraži kvartovi su:

Russafa i Ciutat Vella

NAJBOLJI IZBOR

Šetnja centrom.

GDJE IDE LOKALNO STANOVNIŠTVO

Ciutat Vella, Russafa

NAJBOLJI SMJEŠTAJ

Hotel u centru grada, ali preferiram airbnb.

NAJBOLJA HRANA

Bilo gdje izvan Plaze de la Virgen

VIZE I DOKUMENATA

Važeća putovnica

ZDRAVLJE I SIGURNOST

Nema razloga za brigu.

NOVAC I KOMUNIKACIJE

Euro, bankomati su po cijelom gradu.

POVEZNICE:

https://www.visitvalencia.com/en/home

https://www.valencia-cityguide.com/

https://www.aena.es/en/valencia-airport/valencia.html

https://www.emtvalencia.es/ciudadano/index.php?option=com_content&view=article&id=621&Itemid=66&lang=en