Strah u ulozi našeg najboljeg saveznika

2019-06-12

Strah ne mora biti najveća noćna mora naših emocija, može biti i vrlo dobar saveznik, naš najbolji prijatelj.

Jedna mudra osoba mi je rekla biti zaposlen u okruženju, koje ne voliš ili posao koji ne voliš je jako loša stvar. A kombinacija toga ravna smrtnoj presudi.

Živimo u podneblju u kojem je uvriježeno mišljenje da se mora raditi što god, i ono što ne nas ne ispunjava, stvara grč u želucu, jer tako mora biti. Tako je većini. One koji vode ispunjen život smatramo božanstvima, pravim sretnicima, koji su nam nedostižni.

Po čemu su drugačiji od nas? Po svom načini razmišljanja. Odvažni su i uvjereni u vlastiti boljitak, oni su naš uzor.

Čula sam i "Moraš ispunjavati svoje obaveze!" Tad sam shvatila da je jedina obaveza koju imam briga prema sebi, vlastitom mentalnom i fizičkom zdravlju.

Varljiva stvar je misao da ako smo mentalno jaki i uspijevamo racionalizirati situaciju naše zdravlje neugroženo. Ne mora biti, sav stres mora proći kroz tijelo, jednako kao i kroz naš mentalni sklop.

Tad sam se prestrašila, za svoje zdravlje, fizičko zdravlje.

Ako nisam uspijevala zbog sebe, odlučila sam se samoočuvati zbog ostalih, koji su emocionalno ovisni o meni, koji osjete moju energiju, kao i ja njihovu.

Shvatila sam da sam prestala trčati jer to volim, počela sam trčati svaki dan kako bih se smirila i izbacila stres. Kad to nije bilo moguće, širila sam nervozu oko sebe, pušila (previše) cigareta.

Prestala sam živjeti život, prolazio je pored mene, a osjećaj nemoći i očaja je postajao sve veći i veći, nezadovoljstvo sve dublje, kopala sam sama svoju jamu.

Tad sam pružila ruku strahu, svome savezniku i rekla mu hvala ti, sad je dosta.