Pregaženi, ovaj, Vječni Grad

2017-09-21

Moje prvo putovanje u inozemstvo je bilo u Italiju, s roditeljima. Ako se na varam, to je bila Verona. U školi mi je bilo zanimljivo kad smo iz povijesti učili o Grcima i Rimljanima pa sam htjela otići i u Rim.

A sada...udarac realnosti, ne, nije niti malo mističan, romantičan niti duhovan. Ulice su prljave, na međi ceste i trotoara su nakupine smeća, kao da je netko šmrkom "dotjerao" smeće na rub ceste. Španjolske stube izgledaju kao nefotošopirana fotografija Santorinija. Prepuno je turista, koji okidaju seflie-je, eto, da se vidi da su tu bili. Fontani na Španjolskom trgu je uopće i teško prići, a i kad uspiješ, moraš se brzo maknuti jer tuda prolaze auti!

Nakon okreta za 180 stupnjeva:

Fontana Di Trevi je lijepa, krasna, bez daljnjega, ali dojam opet kvari horda turista, koja se bezglavo probija, k'o da skuplja Pokemone!

Na brzinu sam bacila dva novčića u fontanu i produžila dalje. Bilo gdje. Moram priznati da nisam baš pazila kuda idem jer te naprosto proguta rijeka ljudi.


E da, naime, u Rimu sam bila za Uskrs! Plan je bio i posjetiti Vatikan. Samo nisam mislila da će biti tako naporno. Prvo smo stajali u redu za ulaz na vatikanski trg. Ne znam koliko smo čekali, ali činilo mi se da je vrijeme stalo! Ili se vrti unatrag! Jedina utješna misao je bila da ne razumiju hrvatski pa sam na glas psovala (a šta, još nismo bili na Božjem mjestu ; ) ) Talijanima, koji su gori od Cigana* kad se bezobrazno počnu gurati... Kad smo napokon uspeli ući, počela je misa, ali neki majmun se popeo na stup nasred Vatikana i derao se. Eto, ne vidim ništa božanstveno niti produhovljeno u rulji koja se bezobrazno ponaša na mjestu na kojem bi trebali biti ponizni, mirni i tihi.

Da ne govorim da smo jedva izašli van iz Vatikana. Užas.


Sjećam se da sam bila presretna što smo se maknuli iz gužve! Hodali smo uz lijepu šetnicu uz rijeku Tiber što me podsjetilo na Pariz.

Nakon toga smo se zaputili do koloseuma, Panteona i ostalih atrakcija u centru. To je jako, jako lijepo. Obišli smo i park Villa Borghese u kojem se nalaze zoološki vrt, kino, Nacionalna galerija primijenjene umjetnosti, Muzej obitelji Borgija...Prekrasan umirujući park, koji mi je bio najljepši dio Rima. Sunce para krošnje grana, klinci se igraju, a s vidikovca puca prekrasan pogled na grad. U blizini je jako puno malih restorančića, taverni i Villa Medici.

Za kraj, grad koji je nekad možda bio jako lijep, ali danas je pregažen turistima i smećem. Ipak, u njemu se može uživati, ali van centra. Kvartovi Vaticano e Castell St. Angelo i Navona su jako lijepi. Širokih ulica i s malo turista, doduše u Navoni ih ima nešto više. Šetnica Lungotevere Tor di Nona je lijepa, ima puno trgova i kafića. 

Iz Rima možete ići na dnevne izlete u Frascati vlakom (30min), Orvieto (1,5h), Viterbo (oko 2 h), Assisi (2.45h) i još na mnogu mjesta. Cijena karte varira, ovisno koliko unaprijed je kupljena.

Ako imate dovoljno vremena ili možete prespavati, možete otići u Pompeje


MINI VODIČ ZA RIM

Glavni grad Italije

GDJE

1285 kvadratnih kilometara površine u provinciji Lazio

ZAŠTO

Za njega se kaže da je tzv. Vječni Grad, star više od 3000 godina, svjedok povijesti. Centar kulture, umjetnosti i arhitekture.

KADA IĆI

Tijekom cijele godine.

Ljetne dnevne temperature su oko 30˚C, dok su noćne oko svega 17 ˚C, jesenje između 13 ˚C u 18 ˚C, zimske oko 10 ˚C s velikim postotkom vlage što doprinosi osjećaju hladnoće, ali temperature još uvijek nisu niske kao kod nas. Proljetne temperature su između 14 ˚C i 24 ˚C, danju je toplo, a noću hladnije s malo padalina.

Svaki Uskrs održava se misa u Vatikanu, koju posjećuje tisuće vjernika.

ZANIMLJIVE ČINJENICE

SPQR (Senatus Populusque Romanus) znakovlje se još uvije može vidjeti u gradu, grad je bio smješten na sedam brežuljaka, sada ih je više zbog širenja grada, u Fontanu di Trevi dnevno se ubaci oko 3000€.

ONO ŠTO NAJVIŠE VOLIM

Šetnju uz Tiber, uz Plazu Navonu, Lungotevere Tor di Nona i Villa Borghese.

KAKO DOĆI U RIM

Avionom.

Direktnim letovima iz Zagreba i Splita, uz sezonske letove iz Splita Vuelingom cijene oko 60€ povratne karte.

NAJBOLJE ATRAKCIJE I ONE POZNATE SAMO MJEŠTANIMA

Circus Maximus, Palatin, koloseum, Konstantinov slavoluk, Ticiusov slavoluk, forum, slavoluk Septimusa Severa, Kapitol, Trajanov trg, Trajanov obelisk, Piazza Venezia, Panteon, Plazzo Pamphilli, Bazilika Santa Maria di Maggiore, crkva Sv. Ignacija, Plaza Navona, Fontana di Trevi, Fontana dei Quattro Fiumi, Castel Sant Angelo, Sikstinska kapela, Španjolske sube, Piazza di Spagna, Vatikan, bazilika Svetog Petra, Piaza del Popolo, Dioklecijanove kupelji

NAJBOLJE AKTIVNOSTI I ŠETNJE

-Šetnja uz Lungotevere Tor di Nona

GDJE IDE LOKALNO STANOVNIŠTVO

Sacco, Via Gallia 70d

NAJBOLJI SMJEŠTAJ

Hotel u centru grada, ali preferiram airbnb.

NAJBOLJA HRANA

Osteria Bonelli, Vialle dell' Acquedetto Alessandrino 172

Farine la Pizza, Via degli Aurunci 6

La Carbonara, Via Panisperna 214

Sacco, Via Gallia 70d

VIZE I DOKUMENATI

Važeća putovnica

ZDRAVLJE I SIGURNOST

Nema razloga za brigu.

NOVAC I KOMUNIKACIJE

Euro, bankomati su po cijelom gradu.

POVEZNICE:

https://www.rome.info/

https://www.rome-airport.info/in.html

https://www.romeandvaticanpass.com/rome-transport/?aid=297&gclid=EAIaIQobChMI3Z-K7p621gIV2YKyCh0Z5gkEEAAYASAAEgJvhPD_BwE

https://www.vaticanstate.va/content/vaticanstate/en.html




*nije mi namjera nikoga vrijeđati, niti diskriminirati