Politička (ne)korektnost

2018-05-02

Nitko mi ne smeta, ne pratim politiku, zato niti ne sudjelujem o raspravama o konvencijama ili bilo čemu, uključujući političku korektnost. Zbilja jesam korektna. Čovjek je, prije svega, osoba i ljude dijelim u samo dvije grupe: oni dobri i oni zli.

Neki dan sam napisala jedan tekst, koji mi je bio odbijen, kao politički nekorektan jer sam koristila riječi kao što su "drugi, ostali, slabiji i jači". Pa se pitam, zar bih bila politički korektna da sam uprla prstom i precizirala o kome se rad? Radi se o mojoj "xy". Da sam precizirala o čemu se točno radi? Jer bi se tada vidjelo da je tekst osoban. Tad bih zasigurno bila politički korektna jer ne vrijeđam nikog, budući da iznosim vlastitu priču, i nema veze što bi se javno nečije ime provlačilo (bez i da ga napišem, nego kažem o kome je riječ).

Po čemu je politički korektno razapinjati nekoga javno, a ako se koristim terminom poput "drugi", to nije politički korektno?

Isto tako i politički je nekorektno koristiti bilo kakve pridjeve, ali je politički korektno poticati emocionalnu tupost. Bilo bi korektno da sam napisala da sam "all sunshine and butterflies", ali nisam, jer baš u tom danu, u tom trenu, nisam bila u svojoj uobičajenoj ekstazi. 

Bila sam tužna, imam pravo na to, pa sam postala i politički nekorektna.

 Nisam decidirano navela "Xy je bila bezobrazna prema meni/povrijedila me", nego sam napisala"Neki se bolje i prikladnije ponašaju u stresnoj situaciji. Za ove druge imamo strpljenja jer su slabijih živaca od nas."