Pismo roditeljima

2018-05-05

Dragi roditelji i oni, koji će to tek postati. To je drugi najteži posao na svijetu. Prvi je voljeti sebe i poznavati sebe.

Želite najbolje svome djetetu, želite ga zaštititi od svijeta i svega lošega, po svaku cijenu. Možete li dijete zaštititi od sebe? Znate li prepoznati kada gušite vlastito dijete svojom prevelikom, sebičnom ljubavlju?

Svaki put kada svoje dijete pozovete da dođe k vama da ga poljubite, dijete ima prečeg posla, a vi i dalje inzistirate na tome, znajte da ste sebični.

Kažu da je lako biti roditelj poslušnom djetetu. Da, istina je. Ali nije lako biti dobar roditelj poslušnom djetetu. Dijete bespogovorno sluša, modelirate ga prema vlastitim željama. Možda ono i zna da želi drugačije, ali ne zna se izraziti.

Nije lako s poslušnim i introvertiranim djetetom. Nemojte ga ispitivati što želi jer vam neće odgovoriti, promatrajte ga i znat ćete što želi. Poslušno dijete je pokorno jer naučilo da poslušnost znači ljubav, znači da je vrijedno ljubavi i napravit će kako vi želite. Nemojte djetetu nametati izvanškolske aktivnosti, koje vi mislite da mu trebaju ili koje su bile vaša želja tokom odrastanja.

Koliko god hvalili svoje dijete i pokušali mu objasniti tinejdžersku okrutnost, objasniti mu da je pametno/lijepo/nije debelo/što god/podizati mu samopouzdanje, to samopouzdanje će u odrasloj dobi biti samo krnji oklop osobe nesposobne se izboriti za svoju sreću.

Tokom odrastanja naučilo je slušati roditelje. Nije mu dopušteno izraziti svoje želje, kao da je to zabranjeno, kao da to znači nepoštivanje roditelja. Jer roditelj zna što je najbolje za njegovo dijete. Ne, ne zna, jer ne postoje dvije identične osobe, identičnih želja i potreba.

Budući da je dijete odraslo o čovjeka nespremnog na konfrontaciju, često se i okreće bijegu od svoje otužne svakodnevice, bilo prekovremenim ostajanjima na poslu, prekomjernom upražnjavaju sporta ili alkohola. Nemoguće je svima ugoditi, na što je ovakav čovjek većinom spreman.

Ovakav čovjek se nikad nije uspio othrvati autoritetu roditelja. On je krpena lutka u igrokazu "Ja znam što je najbolje za tebe, ti nisi dovoljno pametan misliti za sebe...iako imaš 42 godine"

Što ste naučili svoje dijete takvim odnosom? Da u odrasloj dobi dopušta svakome da ga maltretira i njime manipulira.

Najbolje što možete učiniti za svoje voljeno dijete jest obaviti prvi najteži posao na svijetu - voljeti sebe. Djeca promatraju i uče od nas. Sretni roditelji = sretno dijete.