Perfekcionizam - put u propast

2017-10-27

Krenimo od pretpostavke da smo svi različiti, što podrazumijeva i da imamo različite interese i ne ulažemo jednako vremena i truda u iste stvari.

Perfekcionist to ne vidi na takav način, niti može razumjeti. Možda kaže da razumije, ali zapravo mu je neshvatljivo kako netko neće uložiti jednako truda u stvar u koju on ulaže. Pita se kako je moguće da nekome to nije bitno, možda mu nekad i želi pomoći (tako on to vidi) pa ga prisiljava da se više trudi, zbog vlastite dobrobiti. To dovodi do frustracija kod obje strane. U jednom slučaju se osoba trudi više, ali je ljuta jer se osjeća napadnuto i ne razumije zašto nije zadovoljila perfekcionistove standarde ili zašto perfekcionist toliko ustraje u tome. U drugom slučaju, osoba ostaje pri svome, a perfekcionist ga osuđuje i ljut je, kao da osoba radi njemu direktnu štetu. Ali, jedni koji mu nanosi štetu je sam on.

Perfekcionisti su zahtjevni kolege, prijatelji i partneri. Teško je zadovoljiti njihova očekivanja. Gotovo nemoguće. U nekim situacijama ćete uspjeti, u drugima ne, tada će vas osuđivati. Često ne znaju upravljati svojim vremenom jer previše ulažu u nepotrebne detalje. Perfekcionist ne odstupa od svog viđenja situacije, čime se dovodi nezavidne situacije s kolegama i, još gore, s ljudima koje voli.

Najgori je sam prema sebi, sam sebe najviše osuđuje, iako toga nije niti svjestan. Kada ostvari svoje standarde u bilo kojem pothvatu, neće pretjerano uživati u tome, nego će naći sljedeću "grešku", koju treba popraviti.

U čemu perfekcionist uopće uživa?!