Odabir profesije i matura

2018-05-04


Uz sve obaveze, koje maturanti imaju, najveći stres je i odabir željenog fakulteta. Neki mladi su sigurni u svoju odluku, pogotovo oni, koji do odluke nisu došli u zadnjih nekoliko mjeseci, nego je odluka u njima tinjala, osvijestili su svoje želje i ono u čemu su najbolji. Pustite djecu neka sami odluče što žele, na kraju krajeva, to je njihov život i ne možete ih zaštiti od "života".

Budite sretni da znaju što žele i nemojte ih sputavati, koliko god vam se njihova odluka činila suludom. Nemojte im govoriti da "stave u džep dobru diplomu, pa se bave onime što ih veseli u slobodno vrijeme", jer slobodnog vremena neće imati. Što je uopće "dobra" diploma? Ona koja donosi dobro plaćen posao (ali ne i veselje odlaska na posao)? Na našem podneblju nema dobro plaćenog posla, niti mogućnosti mijenjanja posla (ako si te sreće da ga nađeš), nema mogućnosti prekvalifikacije. Ima, ali, to je plaćeni tečaj. Npr. Tečaj Poslovnog marketinga. Zašto bi poslodavac zaposlio nekoga s tečajem, kad ima kandidata s diplomom.

Nemojte misliti da ste sretni što vam je dijete poslušno i rijetko ili nikad ne proturječi. To dijete neće izrasti u samosvjesnu osobu, puno će mu trebati da se kao odrasla osoba nauči izboriti za sebe i svoje potrebe, jer je kao dijete naučeno ugađati vašim željama, pa će kao odrasla ugađati tuđim, umjesno vlastitim.

Zato im nemojte nametati da odaberu fakultet, koji ste vi završili ili preuzmu zanat, koji ste vi otvorili. Dopustite im da ispune svoj puni potencijal, da im posao bude igra/hobi. Čovjek, koji voli svoj posao će neminovno biti odličan u njemu i moći od svog posla zarađivati za život. Možda će mu trebati više da pokrene posao/zaposli se, nego nekome tko ima diplomu pravnika/ekonomista/inženjera, ali ako je to ono što voli, u konačnici će biti zadovoljniji i spokojniji nego da je završio fakultet s "dobrom" diplomom.

Najveći poklon, koji roditelj može pokloniti svom djetetu je povjerenje. Povjerenje da je dovoljno inteligentno samo odlučivati. Ako i pogriješi, to je njegova greška i nema predbacivanja roditeljima. 

Povjerenje da je doraslo biti zrela i samosvjesna mlada osoba.