Obitelj, blagoslov ili prokletstvo?

2017-09-18

Obitelj, blagoslov ili prokletstvo?

Kažu da obitelj ne možemo birati, ali zato možemo prijatelje. Moj najbolji prijatelj je rekao da na svakom putovanju u svetištu (crkvi, sinagogi, džamiji) zapali svijeći za svoju obitelj. I pri tome naglašava da pod tim ne misli samo one u kojima je u krvnom srodstvu. 

Možda nam je ta obitelj i bolja od one s kojom smo u krvnom srodstvu. Jedina razlika između te dvije obitelji jest da s ovom u krvnom srodstvu najčešće ostanemo u kontaktu/povezani i nakon velike svađe, a s ovom, koju smo birali ne ostanemo. Često ne zato što smo oprostili, nego zato što tako "moramo" postupiti, krv nije voda.

Ako dođe do velike svađe u obitelji koju smo "izabrali" i nakon toga i dalje ostanemo "obitelj", to je možda čak i iskrenija i bolja obitelj. Tu nema nerealnih očekivanja. Obostrano se prihvaćamo takvima kakvi jesmo, nema predbacivanja.

Kažu, nemoj očekivati da će te itko podržavati osim tvoje obitelji.

Hoće, uz vječno predbacivanje:"Zašto nisi ovo ili ono?" I dobronamjerno savjetovanje:"Trebao bi..."

Ako dijete tako ne postupi, nastupa ljutnja, ali roditelj mu oprašta jer ga voli i shvaća da je pretjerao u dobronamjernom savjetovanju.

Ipak, postoje roditelji koji ne vole svoju djecu, iako misle da nije tako. Toliko su zaokupljeni svojom ulogom Boga da uništavaju pokorno dijete. Takvo dijete će kasnije teško ostvariti normalnu ljubavnu vezu i bit će razapeto između ugađanja roditeljskim željama/potrebama i željama/potrebama svog/svoje partnera/partnerice.

Roditelj će nametati svoje, a partner svoje, a dijete (Namjerno ću koristiti termin "dijete" jer ga roditelji još uvijek ne tretiraju samostalnom osobom.) neće moći ugoditi nikome. Uvijek će netko patiti i biti nezadovoljan, što god dijete napravilo, a najnezadovljnije će biti ono samo. Osjećat će se izigrano, povrijeđeno, tražit će podršku od jedne i druge strane, ali je nikad neće dobiti. Na kraju će izgubiti i podršku koje daje samo sebi. 

U tom trenu će doći do prekretnice, na puno gore ili na bolje. Uspjet će se istrgnuti roditeljskim očekivanjima, veličanju njihova lika i djela i popraviti odnos s partnerom, ako se dade popraviti.

Ako ga roditelji vole, prihvatit će ono što su trebali odavno, što je prirodno.

Nažalost, postoje roditelji, koji to neće biti u stanju prihvatiti i raznim emocionalnim ucjenama će pokušati pridobiti dijete. Neki će čak ići tako daleko da će izmisliti i bolest, zamjerat će djetetu svaku reakciju, koja nije skladu veličanja njihove nedodirljive božanstvenosti...