Maroko, s naglaskom na Marrakesh

2018-01-03


Na red je došao i Maroko, odluka nije bila moja, i da, priznajem, nije mi bilo baš svejedno ići u arapsku zemlju, na drugom kontinentu dok su se oko nje dešavale piz...nije bila bajna situacija.

Put je bio izrazito naporan! Ako hoćeš štedjeti, uštediš na sebi i potrošiš svoje živce.

Autom do Venecije (ajde, barem nije bila ona mukotrpna vožnja vlakom), avion do Madrida pa avion do Marrakesha.

Prosinac.

Izlaziš iz aviona i prvo vidiš kako sunce piči izvana. Krasno! Čini mi se da smo prošli dvostruku kontrolu pasoša. Naravno, moraš napisati razlog dolaska, dužinu boravka i ostale stvari. Tamo sam vidjela najljepše službenice i službenike, samo ti je neugodno u njih buljiti.

Rentali smo auto na aerodromu i uputili se do centra. Našli smo smještaj u riadu. Riad su kuće, koje danas služe za iznajmljivanje turistima. Smještaj je bio skroman, ali uredan. Soba s kupaonicom. Jedino, kupaonica je sljedećeg izgleda: WC školjka je lijevo, a desno neki prostorčić za tuširanje, skupa je veliko možda kvadrat i po.

Ali imalo je krasnu terasu na kojoj se posluživao doručak. Bili su čak i na Booking-u ;), ah :).

Blizu Jemaa el-Fnaa-e nas je zaskočio neki ljigavi tip, rekao je da radi u turističkoj zajednici Marrakesha i da će nam BESPLATNO pokazati grad. Vozio je bijesni auto i imao 6 prsta na jednoj ruci. Gadio mi se taj njegov "pinkie".

Da, proveo nas je, ali je na kraju tražio 20 eura, rekao da smo se tako dogovorili. 


Grad je potpuno kaotičan, a svakih nešto metara vam se obraćaju sa "Spešl prajs for ju, maj frend!"

Nakon nekog vremena se navikneš pa ti više ne ide na živce, nego uživaš u kaosu. Dakle, sve iz Indiana Jones filmova, i sličnih, kad šeće po nekoj kaotičnoj tržnici, je ISTINA! I ODLIČNO JE! Ili obožavaš to, ili mrziš. Nema između. Non stop te netko gura, trka, dobacuje, žica, ali bezopasni su.

Koliko god je onaj tip bio ljigav, imali smo sreću da nas je proveo jer se sami ne bi uspjeli snaći prvi dan. Možda i bi, ali bez da smo ulazili na tržnicu. To je među najvećim souk-ovima (tržnicama) na svijetu. Ogromno je i nepregledno. To je nevjerojatno! Misliš da pratiš kuda ideš i znaš kuda si skrenuo, TOČNO znaš, ali ustvari NEMAŠ POJMA! Ne znaš se vratiti istim putem!

E sad jedan mali savjet, ne treba ići na souk pred sumrak jer postoji VRLO VELIKA vjerojatnost da ćeš se izgubiti, a kad se izgubiš po mraku na souku nije baš veselo. Ako i uspiješ izaći, nemaš blage veze di si izašao, na kojoj si strani grada niti kako da se vratiš. Tu nam se desila neugodna situacija, kad smo se izgubili i vrtili nekoliko sati uokolo. Svaki klinac ti kaže Dis vej, dis vej, a samo te zaj...na kraju smo upali u neki mračni kvart sa sumnjivom ekipom koja se počela derati na nas da se gubimo odatle. Mislim si Vrlo rado bih, da znam!

Uglavnom, uspjeli smo se nekako izvući, ali ne, nije bi bilo ni malo svejedno.

Nakon tog stresa smo otišli u kafić po palačinke. Specijalne palačinke. Od malo debljeg tijesta, a mogu biti s medom ili sirom. Hrana je odlična!

Jednu večer smo jeli u all you can eat-u. Platiš neku sitnu lovu i krcaš na tanjur koliko god puta želiš. Gulaš od janjetine, gulaš od zečetine, rižoto od piletine, kus kus s patlidžanima, još nekim drugim povrćem, opet neko meso, peciva, pommes frites, krumpiri, riža, masline, punjene masline, paradajz sos...o slatkišima da ne pričam. Datulje, ušećereno voće, kandirano voće, pecivo s nečim slatkim, orasi, orasi s medom, kolači...malo sam se bila zbucala tamo ;) kaj sad:).

Marrakesh se sastoji se od novom i starog dijela i "dijametralno su suprotni". Novi dio je europskog tipa, dok je stari potpuni kaos.

Navikli su na turiste pa ne gledaju ispod oka u žene, tu i tamo netko, ali sve u svemu zaista nema problema. Čak možeš i platiti račun kao žensko;). 


Suprotnost Marrakeshu je Casablanca, najružnije mjesto na kojem sam ikad bila (ovo inače nikad ne govorim!). Zmazano, ZMAZANO i bez ikakvog reda unutar grada, a pri tom mislim da ne možeš odrediti hodaš li u sigurnom ili nesigurnom kvartu ili dijelu kvarta. Slikovito: Hilton hotel, skreneš doslovno iza ugla, kad ono neki prosjak. I tako svuda. Nije mi bilo ugodno po noći, ni malo! Ne moram spomenuti da se neki stari dignuo od svog stola u kafiću (po danu!) kad sam sjela za stol kraj njegovog, i odmaknuo se dva stola dalje. Ni malo turistički orijentiran grad! I jedino lijepo u njemu su džamija i park. Džamija zaista oduzima dah, da. Kraj džamije surferi love valove, isto zanimljivo za vidjeti! 

Surferski raj je Essaouira. Tamo smo bili 2 dana, fora je, ali ako ne surfaš, nemaš šta raditi. 


Bili smo i u Volubilis-u. Drevnom rimskom gradu, u blizini Meknes-a. To mi je bilo najdraže! Dočekali smo mrak tamo, bilo je prekrasno vidjeti iskopine pod mjesecem i zvijezdama. A hvala Bogu, tamo se dobro vide!

Da ne bi sve prošlo glatko...nije bilo zgodno kad nam se usred ničega, po noći, pokvario auto...Nekim čudom je proradio sam od sebe...

Bilo je lijepo to sve obići, ali naporno, samo se voziš autom, bole te leđa, smrdiš i prljav si i vidiš grad na svega nekoliko sati, ili dan i pol. Srećom, u Marrakeshu smo bili nekoliko dana pa smo stigli obilaziti okolo.

Jedna zanimljiva scena za kraj. Navečer se na Jemaa el-Fnaa-i nalazi lokalno stanovništvo. Razvučeni su stolovi i klupice, okolo štandova s hranom i čajem, i tamo se jede. Do mene sjeda sređena ženska, mlađa, savršeno namanikiranih nokata u crveno. I krene jesti onu masnu mesinu rukom i trgati tu kost ustima, hahahahah. 

E da! Dižem se od stola, ostalo mi je malo čaja u čaši i vidim frajera kako onaj ostatak iz moje čaše vraća natrag u ogromni kazan, aaaaaahahahahahaha! A Bože moj, čije sam ja sve bacile popila, ako tad nisam dobila trovanje hranom ili neku boleščinu, valjda nikad neću, hahahah.

Da, vratila bih se! :)


MINI VODIČ ZA MARRAKECH

Četvrti najveći grad Maroka

ZAŠTO

A zašto ne?

KADA IĆI

Ljetne temperature su oko 35°C, jesenje i proljetne 25°C, a zimske oko 19°C pa možda najbolje u proljeće/jesen.

ZANIMLJIVE ČINJENICE

Nacionalno piće je čaj od mente.

ONO ŠTO NAJVIŠE VOLIM

Šetnju gradskim kaosom.

KAKO DOĆI U MARRAKESH

Avionom, iz bilo kojeg većeg grada. U ljetnoj sezoni postoje direktni letovi iz Dubrovnika.

NAJBOLJE ATRAKCIJE I ONE POZNATE SAMO MJEŠTANIMA

Jemaa el-Fnaa, Majorelle vrt, Bahia, Koutoubia džamija i minaret, Menara vrtovi, Bab Aganou, Almoravid Koubba, Palmeraie park,džamija Ben Youssef, Slat Al Azama sinagoga, veliki souk na Jemaa el-Fnaa-i.

NAJBOLJE AKTIVNOSTI I ŠETNJE

Jemaa el-Fnaa

NAJBOLJI IZBOR

Šetnja starim i novim dijelom grada, kako bi doživjeli taj sudar svjetova

GDJE IDE LOKALNO STANOVNIŠTVO

Jemaa el-Fnaa

NAJBOLJI SMJEŠTAJ

Hotel u centru grada, ali preferiram riad

NAJBOLJA HRANA

Sva hrana je odlična, meni je najdraže jelo pastilla

VIZE I DOKUMENATA

Važeća putovnica

ZDRAVLJE I SIGURNOST

Nemojte izazivati nevolje, ponašajte se u skladu s okolinom i situacijom i nema problema. Trovanje hranom i pićem je lutrija, nema pravila. Obavezno uza se imajte sredstvo za dezinfekciju ruku!

NOVAC I KOMUNIKACIJE

Marokanski dirham. Mjenjačnice su učestale

POVEZNICE:

https://www.visitmorocco.com/en/marrakech

https://marrakech.airport-authority.com/