Kad se ego nađe u ulozi našeg neprijatelja - primjer br. 1

2018-05-14

Svi smo se našli u situacijama kada nam je ego neprijatelj, umjesto saveznika. Kada nas usmjerava na "patnju" , samokritičnost i samokažnjavanje, iako nismo u stanju naći racionalan odgovor na pitanje Zašto se sada loše osjećam?

Danas sam čula od osobe kako joj se prijatelj loše osjeća, da je u takvom psihičkom stanju da pije antidepresive, iako je realan i prizeman, i nikad ih nije konzumirao, čak ni kada mu je otac preminuo.

Naime, ostao je bez posla. Supruga mu je također ostala bez posla te se ne uspijevaju zaposliti. Uredu, bilo bi razumljivo da se osjećaju kako se osjećaju kada u jednadžbi ne bi bile uključene sljedeće činjenice.

Ionako bi oboje uskoro zakonski morali u mirovinu, i izrazito su dobro situirani. Toliko su dobro situirani da su zadnjih 10ak godina mogli, ne samo biti nezaposleni, nego i održavati visoki standard života, na koji su navikli. Uz to imaju odraslu djecu i svi su zdravi. Realno, ne postoji problem.

U čemu je onda problem? U njihovom egu i "neživljenju".

Oboje, visokoobrazovani i vrlo stručni u svom poslu, su doživjeli udarac da su zamjenjivi, i to, niže kvalificiranim osobama od njih.

Uz to, posao je bio jedino za što su živjeli. Nisu imali nikakvih drugih interesa, niti hobija, odnosno svoj život su izjednačavali s poslom. Paradoksalno je to što čak nisu niti voljeli svoje stresne poslove. 

Uistinu je tragično kada ljudi ne znaju što bi radili u slobodno vrijeme jer su do te mjere zapostavili sebe, ono što istinu vole i ispunjava ih da im je dosadno u slobodno vrijeme.

Uživati, odmarati, posvetiti se sebi, jedno drugome, putovati, planinariti, lončariti, okopavati vrt, čuvati unuke, šetati kućne  ljubimce, upisati neki tečaj, upražnjavati sve aktivnosti koje osobu vesele i za koje do sad nije bilo vremena. 

Umjesto da uživaju u svim ovim stvarima, oni su, nažalost, zastranili do te mjere da to ne mogu vidjeti. 

Zastranili jedno pred drugim i pred samim sobom zbog svog (pre)velikog ega, koji ovaj put nije bio saveznik.