Kad bi stvari barem bile kao prije

2018-09-09

Koliko puta ste puta pomislili "Kad bi barem stvari bile kao prije." ? Vjerojatno toliko puta da je previše za izbrojati.

Jer prije ste bili sretni.

Jer prije ste imali (više) novca.

Jer prije ste imali obitelj.

Jer prije ste imali odličan posao.

Jer prije ste bili živahniji nego sada.

Jer prije niste bili zabrinuti kao danas, niste imali briga.

Jer prije ste bili mlađi.

Jer prije ste bili zdravi.

Jer prije ste bili puni nade.

Jer prije ste se osjećali punima života.

Zapravo, nije bilo tako. To je samo vaša subjektivna interpretacija prošlosti I stvari iz prošlosti, kakvima vam se sada čine. Vaš mozak samo uljepšava sjećanja, crno-bijelom filmu dodaje boju.

Svaka loša stvar koja se dogodi I svako teško iskustvo je prilika za razvoj. Da osvijestimo kako smo imali sve vanjske uvjete (zdravlje, ljubav, novac...) da bismo bili sretni. Ali nismo bili. Uvijek smo jurili za samo još jednim ciljem, još jednom kvačicom na popisu stvari, koje moramo ostvariti da bi ostvarili sreću. Ali nikad je nismo osjetili. Pitali smo se zašto je tako pa bi nalazili još samo, jedan, zadnji cilj, koji bi značio ostvarenje svih naših želja, da napokon postanemo sretni.

Dok se nešto lose nije desilo. Tad smo zaključili da smo čitavo vrijeme bili u pravu, da je napokon I službeno došla potvrda da ne možemo osjetiti sreću. Jer pokušali smo sve I nismo je osjetili, k tome smo sada I doživjeli tragediju. Sada je sve što želite samo da stvari budu kakve su bile prije. To je jedina želja koju imate. Sada ste svjesni da ste imali sve što je bilo potrebno za sreću I niste trebali trčati za još onom, zadnjim, ciljem.

Sada žalite za svim stvarima koje (ni)ste napravili. Pitate se kako ste si ovo priuštili. Kako se ova stvar, van vaše kontrole dogodila?

Kad bi barem...

Možete učiniti samo dvije stvari.

Nastaviti bivati tko ste do sada bili, nesretna osoba, preplašena sama sebi to priznati. Ili, pak, ona koja sebi i svima oko sebe daje do znanja da je nesretna.

Ili se pokušati promijeniti, narasti. Uvidjeti da je ova grozna situacija upravo ono što vam je bilo potrebno da "progledate", vidite koliko je život divan, kao I vi sami. Da uvidite da je sreća unutarnje stanje, a ne emocija izazvana nekim vanjskim podražajem, onim "zadnjim ciljem", koji morate ostvariti. Da se ne morate nikome dokazivati, u vezi bilo čega. Da samo trebate biti odani jednoj osobi, s kojom ste uvijek - sebi.