Jesmo li sami?

2018-02-07

Jesmo li sami? Pitanje, koje se vidi kao uvod o svakoj emisiji o vanzemaljcima? Jesam li i sama vanzemaljac?

Jesam li sama ako želim više od života? Jesam li sama ako želi ushićenost, koju osjećam prilikom doživljavanja novih iskustava? Jesam li sama ako smatram da je moje tijelo savršen instrument, koji nije ugođen sjetiti 8 sati u uredu?

Kažu, mora se ići na posao, pogledaj nezaposlene. Da, zaista suosjećam s njima, ali svaka naša odluka je naša šansa za nešto što (ne)želimo. Koliko uopće upravljamo vlastitim odlukama? Jesam li svemirac ako se zapitam da moja odluka nije MOJA želja, nego moj strah upravljan milju što će drugi misliti o mojoj odluci i meni?

Jesam li sama kada želi biti bliže prirodi i osjećam se odvojeno od svojeg svojstvenog ja, kada želim hodati bosa po zemlji i biti zapljusnuta valom?

Jesam li sama kada čitam "nepogodne tekstove" kao što su "Što je danas snažna žena?" ?

Jesam li sama kada osuđujem nas žene, slobodnijeg položaja, nego žene u nekoj arapskoj zemlji? Pa ipak imamo mogućnost slobodnog izražavanja, a ne činimo mnogo po tom pitanu? Neću lagati, ne činim niti ja.

Jesam li sama, kada mislim da nas profesionalno usmjerenje ne određuje? Nisam pisac, nisam studirala komparativnu književnost, niti jezike pa ipak, pišem. Da, svaki put se pribojavam što će netko misliti i ne volim biti u ranjivoj poziciji, kao nitko drugi.

Jesam li sama kada osjećam ushićenost i ne želim da mi bude oduzeta tuđim tamnim raspoloženjima?

Jesam li sama kada ne osjećam bliskost s ljudima u rodbinskoj vezi? Jer "ne možeš se osloniti ni na koga, osim krvnog srodstva?

Ipak, nitko od nas nije otok, ali u našoj, balkanskoj kulturi je normalno da osjećamo strah od bilo čega, što god postoji. Nemoj proturječiti, budi pokoran. Ne smiješ nadređenom reći da te nešto smeta, dobit ćeš otkaz. Ne smiješ nositi kravatu, jer to je za muškarce. Ne smiješ plakati, jer žene plaču. Smiješno, ali time se muškarce stavlja u još ranjiviji položaj. Jer moraju biti spremni SAMI podnijeti sve nedaće, koje život nosi. Zar samo žene imaju pravo biti ranjive? Zar je muškarac stroj? Na brdovitom Balkanu...očito da.

Znam da nisam sama.