Morate se ispuniti srećom!

2017-12-06

Najmoćnije oruđe nakon ljubavi - strah! Najmoćnija riječ nahranjena strahom - moraš!

Namjerno stavljeni uskličnici na kraju rečenica izazivaju još veću nelagodu, samo pri čitanju, a kamoli tek pri proživljavanju osjećaja straha.

Nažalost, živimo u kulturi straha, upakiranog u mnoge druge riječi, od kojih su neke i privlačne, kao što su sreća i pozitivne misli.

Čitajući časopis predblagdanskog izdanja nailazim na mnoge članke sličnih naslova: "ZDRAVI kolači", "SRETNI u Novoj", "ZDRAV izgled kože", "Zadržite POZITIVAN stav". Dakle, naglasak je na strahu, upakiranom u riječi, koje su okarakterizirane kao dobre. Zdravi, sretni, pozitivni. Sve to moramo. Unatrag nekoliko godina je vrlo popularno promovirati sreću, sretan život i što sve moramo kako bi postigli taj vječno nedostižni ideal našega bića. Ako nismo uvijek sretni, strah nas je da li nešto nije uredu s nama? Kako se usuđujemo ne osjećati sreću 24/7?

Nije uredu biti nesretan, nije uredu biti ljut, nije uredu biti nezadovoljan. Kada smo ljuti savjetuje nas se misliti o stvarima koje smatramo lijepima, kako bi što prije izašli iz stanja ljutnje. Istina je da će nam to malo pomoći, ali emocije neće biti proživljene do kraja i negdje ćemo ih potisnuti, što nije dobro.

U jeku blagdanskog perioda već smo zasuti i člancima o detoksikaciji prije i poslije pojačanog unosa šećera i masnoća. Jedite kolače, ali mogli biste probati i "zdravu" verziju. Ako se već ne možete oduprijeti unosu slatkog, svakako u postblagdanskom periodu odvojite vremena za detoksikaciju raznoraznim pripravcima. Inače ćete naškoditi vlastitom zdravlju. Evo ga! Strah od bolesti.

Naravno, ne smijete se niti udebljati koji gram jer nećete biti privlačni svojoj polovici i zasigurno će vas ostaviti.

Također, ne bi baš bilo poželjno da svom malodobnom djetetu priuštite nezdrav blagdanski ručak, pa pokušajte s nekom laganijom verzijom purice s mlincima, ipak to nije dobro za djetetov razvoj. Umjesto kolača pokušajte napravit puding od chia sjemenaka ili čips od jabuke i stabalca od brokule.

I tako, u nedogled nam se servira strah, upakiran u dobronamjerne savjete. Ako ne pokleknemo u strahu za vlastito zdravlje/izgled/sigurnost, nesebična ljubav prema voljenima će nas natjerati da pokleknemo pred strahom za njihovo zdravlje i sigurnost.

Ipak, sve radnje koje u tom slučaju radimo su uvjetovane strahom, bojimo se za sebe i/ili druge i umjesto da se prepustimo lijepim stvarima, kolačima, opuštenom druženju i koječemu, u grču smo i neopušteni. A kako od toga možemo imati ikakve koristi i zadovoljstva?

Srećom, izaći će siječanjsko izdanje našeg omiljenog mjesečnika, tema broja - Liječenje siječanjske depresije!