Gubitak kreativnosti i ekscentrici

2017-12-20

Od početka školovanja smo zasigurno nekoliko puta pristupili testu inteligencije. Taj neprikosnoveni pokazatelj naše spretnosti i sposobnosti prilagođavanja. Kako smo ponosno koračali razredom kada je profesorica među nekolicinom sretnika uzviknula i naše ime - prošli smo u idući krug! Pametniji smo od ostalih smrtnika.

Međutim, je li baš tako..?

Lijeva moždana polutka služi za znanost, jezike, logičko rješavanje problema, a desna za vizualizaciju, i kreativnost. Ugrubo rečeno.

Iako se često deklariramo kao "dešnjak" ili "lijevak", ovisno kojom rukom pišemo, to je nemoguće jer obje moždane polutke moraju biti u jednakoj funkciji kako bi mozak pravilno funkcionirao.

Tokom školovanja, kao nadprosječno inteligentni, ponosno se više oslanjamo (barem svjesno) na lijevu moždanu polutku. Vježbamo analitičko razmišljanje i brzo rješavanje (matematičkih) problema ili koristimo lijevu polutku moga kako bi se prisjetili Zakona, koje smo morali naučiti napamet.

S vremenom zanemarujemo desnu polutku i postajemo sve manje i manje kreativni. Više nismo inspirirani slikati, svirati, napisati neki lijepi tekst ili pjesmu. Zaboravljamo uživati u onome što nas je nekad uveseljavalo, zaboravljamo primjećivati stvari i svijet oko sebe. Slobodne umjetnike doživljavamo kao čudake, iako su tzv. ekscentrici ljudi koji zapravo žive po vlastitom nahođenju i uistinu JESU sretni(ji).

Dobra vijest je što ima pomoći, kao i za većinu stvari! Malo po malo, "treniranjem kreativnosti" moguće je vratiti ju natrag. 

Ali ne, nije ništa lakše naslikati nešto nego riješiti trostruki integral. Samo živimo u društvu u kojem se potiče biti analitičan, ali ne i kreativan.