Gramzljivošću protiv ljubavi

2017-10-11

Koliko košta međuljudski odnos? Ima li razlike u cijeni rodbinskog i prijateljskog/ljubavnog međuljudskog odnosa? Da li je cijena ljubavi 1000 kn, 1000 €, 10 000 € ili..?

Malo tko od nas razmišlja o tome, ako itko. Ima li osoba, koja će ostati uz vas, uz sve uspone i padove, cijenu? Osoba koja će ostati uz vas čak i kada zbog vlastitih demona bivate grubi prema njoj, iako to nije zaslužila.

Jako je malo takvih odnosa, onaj tko ima 2-3 takve osobe u svom životu, može se smatrati pravim sretnikom. Takve osobe su rijetke i osjećam se privilegirano što ih poznajem. Neprocjenjive su.

Mislila sam da nemam cijenu...

Tad me pogodila šaka teške stvarnosti, kada sam shvatila da su ljudi zbog novca spremni žrtvovati puno lijepih stvari, ljudskost i odnos s drugom osobom. Pitam se, gdje je tu sreća? Zar je moguće da imam cijenu? Priznajem, bila je to jedna od najporažavajućih spoznaja do kojih sam došla. Da imam cijenu. Da netko može biti toliko gramzljiv da će se svađati sa mnom zbog pokretnine i nekretnine, koja mu ne pripada, koja mu objektivno nije potrebna. Biti spreman uništiti odnos zbog toga. Rekla bih, bilo koji iznos novca je mala cijena za spoznaju da te netko ne voli i ne cijeni. Spoznaja da nekome vrijedite manje od stvari, od materijalnog, odnosno da nikad niste bili (dovoljno) bitni. Materijalno ne može kupiti sreću, ne može nadoknaditi nečiju pažnju. Dala bih sve svoje da mogu vratiti svoga dragog oca, pa me još više boli da me je netko u stanju "prodati"...

Što mislite, koliko ste nekome bitni, koja je vaša cijena?