Briga za druge i sebe

2018-04-17


Mogućnost brige za druge je među ljepšim osobinama, koje posjedujemo. Zahvalnost i sreću druge osobe, za koju smo nešto učinili ispunjava našu dušu. 

Pretjerana briga za druge, međutim, nije zdrava i ukazuje da svakako dovoljno ne brinemo o sebi jer je nemoguće održavati stanje vlastite mirnoće u konstantnoj brizi za drugoga. Čak i ako je riječ o medicinskoj skrbi, nemoguće je brinuti o vlastitom zdravlju ako smo previše posvećeni drugome. Na kraju time odmažemo i sebi i drugome. I uredu je katkad i u ovim situacijama reći ne.

Neprestana briga o tuđim osjećajima je nebriga za vlastite i ne predstavlja snagu, nego slabost, izazvanu strahom od tuđe reakcije.

Empatija je mogućnost sagledavanja tuđeg stajališta i shvaćanje tuđih osjećaja te spremnost reagiranja na ispravan način prema drugoj osobi.

Vjerojatno se podrazumijeva da smo svjesni vlastitih osjećaja i blagi prema sebi, kao i prema drugome. Obično nije tako, brinemo se kako se drugi osjeća, zanemarujući kako se sami osjećamo i skupljamo teret, koji postaje sve teži i teži. Istovremeno, podcjenjujemo druge i mislimo da nisu svjesni kako mi brinemo o njihovim osjećajima, međutim jesu.

Empatija bi trebala biti sačuvana za one krasne dušice, koje se same pokušavaju brinuti o sebi, za trenutke kada pokleknu i potrebna im ja samo mala pomoć da bi sami nastavili dalje, a ne za vječne egocentrike o čijim raspoloženjima razmišljamo više nego o vlastitima.